Upeat aasialaiset autot

Upeat aasialaiset autot

Usean tutkimuksen mukaan luotettavimmat autot tulevat aasiasta ja aasialaiset autot ovat hallinneet kärkipaikkoja jo pitkään. Esimerkiksi Amerikkalainen Consumer Reports on tehnyt asiasta luotettavuustutkimuksen, jossa ihmiset ovat äänestäneet luotettavammaksi autoiksi ylivoimaisesti aasialaiset autot.

Kuitenkin esimerkiksi Kiina on monen mielikuvissa vielä halvan ja heikkolaatuisen “made in china” – ennakkoluulon alla, joten tämä asia on varjostanut myös Kiinan autoteollisuuden puolta. Japani on selättänyt nämä kyseiset ennakkoluulot jo kauan sitten, kiitos kuuluu hyvin pitkälti Toyotalle sekä Nissanille, mutta monet muut aasialaiset maat vielä taistelevat samanlaisesta maineesta, varsinkin meillä Suomen markkinoilla. Maailmanlaajuisesti Kiina kuitenkin tunnetaan jo suurimpana autonvalmistajana, eikä siellä kohdata samanlaisia ennakkoluuloja esimerkiksi eri automerkkejä kohtaan.

Aasialaisista autoista puhuttaessa esille nousevat Suomessa varmasti kaikista tunnetuimmat merkit, eli Toyota sekä Nissan, jotka ovat japanilaista taidokasta käsialaa. Toyota on ollut useina vuosina esimerkiksi Suomenkin myydyin automerkki, näin oli esimerkiksi vuonna 2019, jolloin Toyota piti itsellään listan kärkeä kaikista myydyimpänä henkilöautona. Myös Nissan on pitänyt myydyimmän auton paalupaikkaa, sillä vuonna 2018 Nissan Qashgai oli myydyin automalli ja autoa myytiin jo pelkästään Suomessa noin 50 tuhatta kappaletta. Nämä kaksi automerkkiä ovat niittäneet suomalaistenkin parissa hurjaa suosiota vuosien varrella, eikä syyttä.

Suomessa suositaan Toyotaa

Vuoden 2020 tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaiset suosivat Toyotaa ja esimerkiksi Helsingissä 23 704 ihmistä ajeli Toyota merkkisellä autolla. Koko Suomen tilastoissa Toyota on kuulunut vuosia viiden kärkeen, kun kyse on suosituimmasta automerkistä. Suomalaiset arvostavat autoissa taloudellisuutta ja turvallisuutta, joten nämä kaksi asiaa tuntuvat Toyotassa olevan kohdallaan, mikäli tilastoihin on uskominen. Toyota on merkkinä myös varsin luotettavan auton maineessa, sillä vikalistat ovat suhteellisen pienet useaan muuhun verrattuna, varaosia on helposti saatavilla sekä merkkihuoltoja löytyy miltei jokaiselta kulmalta. Nämä piirteet vaikuttavat varmasti Toyotan suosimiseen monessa taloudessa.

Mihin suosio perustuu?

Mihin suosio perustuu?

Suosio todennäköisesti perustuu luotettavuuteen, sillä esimerkiksi Toyota on ollut Suomessa niin sanotusti luotettavien automerkkien kärjessä aina, niin tilastollisesti kuin ihmisten omien mielipiteiden mukaan. TÜV katsastusraportti esimerkiksi kertoo selkeästi, että Toyota on listoilla ylivoimaisesti vähävikaisin kaikkien muiden joukosta. Raportissa käsitellään kuitenkin 8,1 miljoonaa autoa ja huimat 244 eri automallia. Toyotan suosion voi olettaa perustuvan hyvin pitkälti siis siihen, että odotettavissa on suhteellisen helppoja vuosia ratin takana ja jos jotain tulee, niin varaosia saa helposti ja merkkihuoltoja löytyy Suomestakin jokaiselta suuremmalta paikkakunnalta ja Toyotan merkkihuolto on myöskin testien paras, näin väittää ainakin Tekniikan Maailma vuonna 2016 tekemässään tutkimuksessa, jossa vertailtiin eri autojen merkkihuoltoja.

Aasialaiset autot, kuten Toyota ja Nissan ovat pysyneet myöskin muutoksen harjalla, sillä hybridit, sähköautot, laajemmat ja paremmat turvatekniikat ovat koko ajan vain lisääntyvässä suosiossa ja tähän nämä valmistajat ovat pystyneet vastaamaan hyvin. Esimerkiksi Toyotalta ja Nissanilta löytyy kuljettajaa avustavat hienoimmat uusimmat teknologiat tuoreimmista automalleistaan. Yhä useampi kuljettaja vaatii autolta yhä enemmän erilaisia lisä- ja turvavarusteita perinteisten turvavöiden, turvatyynyjen sekä ABS-jarrujen lisäksi, joten autonvalmistajien pitää pystyä vastaamaan tähän kysyntään pysyäkseen niin sanotusti aallonharjalla.

Ilmastonmuutos ja ympäristö ovat koko ajan enemmän ja enemmän esillä kaikissa asioissa, niin myös autoissa ja niiden käytössä. Autonvalmistajat ovat heränneet tähän nykyaikaiseen ongelmaan ja työskentelevät jatkuvasti löytääkseen erilaisia keinoja pienentää ajoneuvojen vaikutusta ympäristöön. Tämä on ehdottomasti yksi edellytys sille, että kyseiset autot pysyvät suosiossaan nyt ja tulevaisuudessa, sillä esimerkiksi vähäpäästöisten autojen suosio vain jatkaa hurjaa kasvuaan koko ajan.