Rumat amerikkalaiset autot

Amerikkalaisissa autoissa ei ole mitään vikaa, päinvastoin, ne ovat olleet kautta aikojen erittäinkin tyylikkäitä ja hyvin suunniteltuja. Aina silloin tällöin kuitenkin jokin menee vikaan, aivan kuin suunnittelijat eivät olisi yhtään ajatelleet lopputulosta, ja autot voivat olla suoraan sanoen todella rumia. Tämä on mahdollista myös monien unelmien Amerikassa, missä tällaiset rumat autot tuskin kuitenkaan täyttävät kenenkään unelmaa.

Autojen suunnittelu ei ole helppoa työtä. Autoa suunniteltaessa on otettava huomioon monia seikkoja aina tehokkuudesta ja tilavuudesta mukavuuteen ja ulkonäköön. Ulkokuoren suunnittelukin voi olla monivaiheista, kun sisältö pitää saada mahtumaan ja luoda toimivaksi kokonaisuudeksi yhdessä ulkokuoren kanssa. Joskus muutoksia on jouduttu tekemään niin paljon, että lopputulos onkin lähes katastrofaalinen.

Yleensä rumat autot ovat syntyneet silloin, kun autonvalmistaja on halunnut luoda jotain täysin uutta tai lähtenyt täysin uudelle raiteelle autonvalmistuksessa. Tällöin myöskään kuluttajien tarjoama ennakkokäyttö ja -kokemukset eivät ole mahdollisia, kuten vanhojen mallien uusissa versioissa. Tämä on myös valtava riski autonvalmistajille, sillä huonosti suunniteltu auto voi tuoda miljoonien dollarien tappiot yhtiölle.

Toisinaan kauneus on myös katsojan silmissä. Auto, joka ei mitenkään houkuta toista ostajaa, voi olla erikoisella ulkonäöllään hyvinkin kiinnostava toiselle. Myös maakohtaisia eroja löytyy ja jotkut amerikkalaiset automallit, mitkä olivat aivan kamalia itse amerikkalaisten mielestä, voisivatkin saavuttaa pientä suosiota muualla maailmassa. Sitten on autoja, jotka ovat täysin universaalisti yksinkertaisesti vain rumia.

Se, että auto on toimiva ja mukava ajaa on täysin eri asia kuin se, että auto ei miellytä kenenkään silmää ulkonäöllään. Auto voi olla todella hyvä auto, siinä voi olla tehoja, hyvää tekniikkaa ja miellyttävä sisus. Mutta jos se on ruma ulkoa, sitä tuskin kukaan haluaa ostaa, sillä kukapa haluaisi ajaa rumalla autolla. Jotkut autot ovat niin kamalia, että on pakko ihmetellä, mitä niiden suunnittelijat ovat oikein ajatelleet ja miten kukaan on voinut antaa luvan edes valmistaa niin ruma auto.

Vuosikymmenien rumimmat autot

Rumuutta ei löydy vain merkillisen näköisissä nykyautoissa, vaan niitä on osattu tehdä jo vuosikymmeniä sitten. AMC Gremlin oli kaksiovinen pikkuauto, jota mainostettiin edullisena ja vähän kuluttavana autona. Ehkä juuri edullisuutensa ansiosta, se kuitenkin teki melko hyvin kauppansa ja sitä valmistettiin yli 600 000 kappaletta. Mikään kaunis koppero se ei kuitenkaan ollut pitkällä konepellillään ja omituisen mallisella peräpäällään.

Ford Thunderbirdin ensimmäiset mallit 60-luvulta olivat jopa melko tyylikkäitä ja se oli suosittu auto. Mutta sitten tultiin 80-luvulle ja tämä aikaisemmin niin tyylikäs malli sai aivan uuden ulkokuoren. Se oli täydellinen floppi. 80-luku oli muutenkin erikoista aikaa monenlaisien asioiden saadessa muotonsa tuosta aikakaudesta. Arvatenkin, auto sai erittäin huonon vastaanoton ja sen seuraavista malleista poistettiin näitä rumia muutoksia.

90-luku oli myös mielenkiintoisten muutosten aikaa, vaikka kamalimmasta kasari tyylistä alettiin pikkuhiljaa pääsemään eroon. Buick Skylarkia oli valmistettu jo vuodesta 1953 lähtien. Sen 90-luvun malli koki kuitenkin radikaalin muutoksen, mitä ei olisi koskaan pitänyt tehdä. Autoon tuli omituisia kulmia ja se oli kaikin puolin kamalan näköinen. Sen valmistus lopetettiinkin melko pian, sillä se ei saavuttanut juurikaan suosiota.

Heti 2000-luvun alkuun tuli Pontiac Aztek, tuo merkillisen näköinen auto, joka oli kuin suoraan tulevaisuudesta. Sen kulmikkaat muodot eivät miellyttäneet juuri kenenkään silmää ja vain muutaman vuoden jälkeen sen valmistus lopetettiin kokonaan, sillä se oli niin epäonnistunut auto. Myös asiantuntijat lyttäsivät auton täysin, sanoen sen olleen Pontiacin kaikkien aikojen surkein esilletulo.

Comments are closed.