Parhaat amerikkalaiset autot

Jotain autoteollisuudessa on tapahtunut, kun hienot muskeliautot ja tyylikkäät cruiser-autot ovat muuttuneet katumaastureihin ja pikkuautoihin. Onneksi amerikkalaisia autoja vielä on, sekä niitä vanhoja, että uusia. Ilo on nähdä, että jotkut amerikkalaiset yritykset vielä ylläpitävät kunnon amerikkalaisten autojen kehitystä.

Parasta amerikkalaista autoa on vaikea valita, sillä jokaisella on oma makunsa. Sanotaan, että auton löytäminen itselleen on kuin hyvän puolison löytäminen, eli yhtä vaikeaa. On kuitenkin muutamia piirteitä, jotka miellyttävät hyvin suurta osaa amerikkalaisten autojen ystävistä. Tärkeää onkin muistaa, että mikäli et ole amerikkalaisten autojen ystävä ollenkaan, eivät nämä parhaimmat autot välttämättä tunnu lainkaan parhailta.

Amerikkalaisten autojen parhaimmistoa löytyy erityisesti siltä aikakaudelta, kun amerikkalaisia autoja kehitettiin maailmanluokan autoiksi, varsinkin muskeliautojen osalta. Kun palaamme vuosiin 1950-1970, löydämme kyseiseltä aikaväliltä todella hienoja ja tyylikkäitä autoja. Omaan aikakauteensa nähden amerikkalaiset olivat silloin edellä muuta maailmaa. Jokainen nuori halusi amerikkalaisen auton sen jälkeen, kun niitä näkyi lehdissä ja televisiossa. Muskeliautot olivat erottamaton osa yhdysvaltalaista kulttuuria ja teollisuutta. Mitkä olivat siis parhaimmat amerikkalaiset autot vuosina 1950-1970?

Amerikkalaisten autojen kulta-aikaa

Autoystävien kesken ei varmasti ole aiheeseen liittyvää keskustelua, jossa joku ei ensimmäisten joukossa tuo esille vuoden 1969 Ford Mustangin. Tämä auto vie jalkoja alta niin leideiltä kuin herroiltakin edelleen. Nykyään Suomessa museostatuksenkin saava auto on tyylikäs, oman aikansa edelläkävijä, joka päihittää niin nopeudessa kuin tietysti myös tyylissäkin monta muuta kilpailijaa. Ylipäätään Ford Mustang on auto, josta ainoat ”huonot” mallit ovat 90-luvulta. Olemme tietysti jälleen mielipiteen varassa, mutta verrattuna aikaisempiin ja jälleen uusimpiin Mustangeihin, 90-luku oli yksinkertaisesti tämän auton heikko kausi. Onneksi uudetkin Mustangit ovat palanneet kehään.

Ford

Ford on muutenkin tehnyt todella paljon hyviä autoja. Ensimmäiset amerikkalaiset autot olivatkin Fordeja, joten sieltä matka on ollut käytännössä aina vain eteen- ja ylöspäin. Ford Mustangistakin on tehty vielä Shelby GT-mallit, jotka ovat edelleenkin aivan oman luokkansa huippuautoja kaikin puolin. Chevrolet on toinen amerikkalainen automerkki, joka ei petä. Chevrolet Camaro ja Corvette kuuluvat vuosikymmenien välillä parhaiden autojen joukkoon. Erityisesti Corvette on mainitsemisen arvoinen auto, sillä siitäkin on tehty uusi versio, joka on saanut autokriitikotkin puolelleen.

Uudet amerikkalaiset autot

Monet autoharrastajat ovat sitä mieltä, että uusissa autoissa ei ole enää sitä samaa särmää, mitä ennen. On kuitenkin uusiakin jenkkirautoja, jotka saavat kriittisimmätkin autofanit puolelleen. Hyvä esimerkki on Chevrolet Corvette. Sen tyylikäs ulkoasu ja pettämätön teho haastavat superautotkin 2010-luvulla. Corvette on vielä tehokas ja hieno auto, josta monet haaveilevat ja se sopiikin vielä muskeliautojen perään urheiluautojen luokkaan. Samaan aikaan Amerikasta on tulossa muita hienoja autoja, jotka eivät seuraakaan vanhojen muskeliautojen jalanjäljissä. Hyvät naiset ja herrat, Tesla.

Tesla on yksi autoteollisuuden edelläkävijöitä nykyisin ja Teslat eivät ole pelkästään sähköhifistelijöiden ajokkeja. Upeasti suunnitellut Teslat haastavat todella kovia pelejä kiihdytysajoissa ja ovatkin vieneet niistä voittoja kotiin. Vaihteettomat ja välittömät sähkömoottorit kiihtyvät nopeammin kuin kukaan olisi varmaan autofaneista koskaan edes arvannut. Uudet parhaat amerikkalaiset autot eivät olekaan välttämättä kovaäänisiä ja ronskeja, vaan itse asiassa tyylikkäitä ja miellyttäviä luksusautoja, jotka tarjoavat superauton tehoja. Tästä ei välttämättä kovin moni vanhan koulukunnan autoilija innostu, mutta toisaalta teho on se, mikä merkitsee ja uusissa sähköautoissa sitä on.

Parhaat amerikkalaiset autot ovat siis kehittyneet vuosien varrella reilusti, eikä kehitykselle näy loppua. Kunhan nämä vanhemmatkin autoteollisuudet jätit saadaan seuraamaan uutta kehitystä ja trendiä, niin voidaan unohtaa uudet ja tylsät Chevroletit sekä Fordit ja keskittyä vain niihin uusiin parhaisiin ajoneuvoihin.

Comments are closed.