Opettele korjaamaan oma autosi

Nykyisin erikoistutaan, ja jokaisella elämän osa-alueella on oma eksperttinsä. Olipa kyseessä mikä tahansa työ, tuntuu tärkeältä, että sen tekee “ammatti-ihminen”, jolla on pätevä koulutus ja vuosien kokemus. Tuntuu, ettei oma rajallinen ymmärrys millään voi riittää. Jos esimerkiksi autoon tulee jokin vika, se tulee viedä aina välittömästi korjaamolle.Väärin! Mikä on ihmisaivoilla kehitetty, sen voivat ihmisaivot myös korjata. Ei pidä tietenkään syöksyä suinpäin tekemään sähkötöitä, mutta on paljon pieniä korjauksia, joita kaikki voivat hyvinkin tehdä itse. Myös autoihin. Ja yhä useampi uskaltautuukin tekemään asioita itse. You Tube on pullollaan videoita, joissa neuvotaan kuinka korjata pesukone, kuivausrumpu, pölynimuri tai herätyskello. Usein se ei ole edes vaikeaa, mutta vaatii hieman viitseliäisyyttä ja tietysti aikaa. Sillä voi säästää pitkän pennin.Moni pelkää avata auton konepellin, sillä sen sisältö näyttää pelottavan monimutkaiselta. Turha pelätä, sillä auton pysyvästi vahingoittaminen (lue: rikkominen) korjausyrityksen yhteydessä on todellisuudessa hyvin vaikeaa. Jos sinulla pysyy jakoavain kädessä, voit hoidella kaikkea polttoainesuodattimista vaihtovirtageneraattoriin. Ja mitä enemmän uskallat tehdä, sitä vähemmän pelkäät ja sitä enemmän opit.

AutoMD

YouTube on usein ystäväsi, kun etsit ohjeita korjaukseen, mutta sen lisäksi AutoMD ja Expert Village ovat oivia paikkoja löytää tee-se-itse videoita autoihin liittyvistä aiheista. Kun ryhdyt työhön, on aina hyvä idea ottaa valokuva kohdasta jota lähdet purkamaan tai korjaamaan, jotta osaat myöhemmin laittaa kaikki taas paikoilleen oikeassa järjestyksessä.

Ennen kuin käyt kiinni autoon, varmista että sinulta löytyvät seuraavat työkalut:

  • jakoavain
  • momenttiavain
  • räikkälenkkisarja
  • pihdit
  • erilaisia talttapää ja Phillips ruuvimeisseleitä
  • tunkki

Tee-se-itse korjaukset

Jos autosi vingahtelee käynnistettäessä, voi vika johtua kuluneesta hihnasta. Moottorissa voi olla useita eri hihnoja, etenkin vanhemmissa autoissa, joita täytyy toisinaan vaihtaa. Helppo homma, johon löydät ohjeet netistä.Akun ja vaihtovirtageneraattorin voi myös vaihtaa itse. Jos auto ei käynnisty, on syytä epäillä niitä.  Vaihtovirtageneraattori kuulostaa pelottavalta, mutta todellisuudessa se on vain pieni laite, joka muuntaa akun virtaa sopivaksi autosi sähkölaitteille. Jos jarrut vinkuvat, voi olla aika vaihtaa jarrupalat. kaikkia jarruihin liittyviä korjauksia ei aloittelevan mekaanikon tietenkään kannata lähteä tekemään itse, mutta jarrupalojen vaihto on todella helppoa.Jos auton pysäköityäsi löydä sen alta maasta vihreää, oranssia tai keltaista nestettä, voi olla että kyseessä on jäähdyttimen neste, joka siis vuotaa. Avaa konepelti, ja löydä samanväristä nestettä, joka tulee joko letkusta tai muovisesta osasta. Voit ostaa uuden letkun ja vaihtaa sen. Jos neste tulee jäähdyttimen sisältä, on paras viedä auto korjattavaksi.

Perushuolto

polttoaineensuodatin

Vaihda polttoainesuodatin. Polttoainesuodatin pitää lian, pölyn ja muut vieraat aineet poissa polttoaineesta, ja vaikka polttoainesuodattimen vaihto voi pelottaa, on se helppo juttu, jos vain pidättäydyt pistämästä tupakaksi kesken työn.Vaihda ilmansuodatin. Suodatin pitää kaiken ilmavirran mukana tulevan lian ja pölyn poissa moottorista, joten on erittäin tärkeää pitaä suodatin kunnossa ja vaihtaa se säännöllisesti. Suodattimen vaihto on suorastaan naurettavan yksinkertaista, joten tästä selviät varmasti.Tarkasta ja vaihda sytytystulpat ja johtimet. Sytytystulpan tehtävä on sytyttää polttoaine ja ilma, josta seuraa palaminen. Kun sytytystulpat lakkaavat toimimasta, voi autoa olla vaikea käynnistää, ja se käyttää normaalia enemmän polttoainetta.Vaihda virranjakajan tulppa ja roottori. Virranjakajan tulppa on tärkeä auton käynnistyksessä, ja se on helppo vaihtaa itse.Öljynvaihto on säännöllisesti tehtävä huoltotoimenpide, jonka kuka tahansa voi tehdä itse. Ainut kinkkisempi osio on öljyn hävittäminen, joten tarkasta ensin minne alueellasi voi viedä jäteöljyä.