Automuseot Suomessa

Automuseot Suomessa

Suomessa automuseoita on 25 kappaletta, eli määrä on todellä kiitettävä. Suomessa autoharrastajat ja talkooväki pitävät kotimaisia automuseoita hengissä. Museoista iso osa toimii Länsi-Suomessa. Isoimmat ovat niistä auki ympäri vuoden, mutta yleensä valtaosa vain kesäisin. Museot ovat varsinkin kesäaikaan suosittuja matkailukohteita.

En kaikista Suomen automuseoista lähde kertomaan, mutta listaan tähän muutamia automuseohelmiä, joissa kannattaa poiketa käymään. Ne sopivat hyvin osaksi päiväretkeä, jos matkustat kyseisen museon lähettyville. Nämä kohteet ovat myös sopivia koko perheelle, varsinkin, jos kaikilla on kiinnostusta autoja kohtaan. Ja vaikka ei olisi, niistä löytyy varmasti paljon uutta opittavaa ja ne ovat kaikki erilaisia. Ne siis tarjoavat kaikenlaisille vierailijoille hyvän määrän kokemuksia.

Vehoniemen automuseo sijaitsee Kangasalassa. Museossa on noin 50 entisöidyn ajoneuvon vaihtuva esittely. Vehoniemen automuseo on avattu ensimmäisen kerran vuonna 1983. Se on erittäin hyvä kohde koko perheelle ja onkin maininnan arvoinen paikka. Toisena kohteena mainitsemme Automuseo Myllyn vanhat autot. Täällä näyttelyssä riittää katsottavaa, heillä on yli 300 ajoneuvoa, joista suurin osa on henkilöautoja. Myös löytyy moottoripyöriä, ja mopoja. Löytyy lisäksi traktoreja ja kuorma-autoja. Autojen lisäksi heiltä löytyy myös vanhoja käyttötavaroita. Esimerkiksi kätilövarusteita, käyttötavaroita ja erilaisia työkaluja. Myös löytyy erilaisia radioita ja televisioita. Kolmanteen paikkaan sinun tulee suunnata Etelä-Karjalan automuseoon, joka sijaitsee Joutsenossa. Se onkin karjalaisen kulttuurin ympäröimänä. Näyttely tarjoaa kävijöille läpileikkauksen autoilun ja liikennekulttuurin. Pääosassa näyttelyssä on autot ja moottoripyörät. Katsottavaa siis riittää myös täällä.

Keski-Suomen tieliikennemuseo on myös mainnnan arvoinen. Museossa on tieliikenteeseen liittyviä esineitä sekä muutakin, josta historia tulee näkyviin. Ennen autojen tuloa ihmisten kulkeminen oli hyvin erilaista ja tämä museo esittelee erilaiset tavat. Täällä museossa onkin nähtävillä vaikka mitä, kuten kelkkoja, rekiä, erilaisia kärryjä, jotka kulkivat hevosten voimalla. Myös polkupyörät ja linja-autot ovat moottoripyörien lisäksi esillä.

Sittten voimmekin suunnata hieman eri paikkaan. Nimittäin Sastamalassa sijaitsee Kotajärven Auto- ja Traktorimuseo. Jossa on esillä traktorien ja autojen lisäksi myös vanhoja moottoripyöriä, mopoja, polkupyöriä ja muuta maaseudun koneellistumisen historiaan liittyvää esineistöä. Seuraavaksi on vuorossa nostalgia-automuseo Perniössä. Museossa saa muistella millaista oli se kultainen nuoruus. Kun sait vapaasti ajella juuri saamallasi autolla ja jollloin vapaa-ajat vietettiin rassaten autoja ja traktoreita. Nostalgian täytteinen museo tarjoaa sinulle hyvän mahdollisuuden päästä näkemään vanhat autot uudelleen. Autoja, moottoripyöriä, mopoja, traktoreita, maatalouskoneita ja sekä kalustoa, jolla autoja korjattiin.

Vaasan auto- ja moottorimuseo sijaitsee tietysti Vaasassa. Tämä automuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Tämä museo on kolmessa eri kerroksessa, joten tutkittavaa riittää, vaikka koko päivälle. Autojen lisäksi näyttelyssä on suuri kokoelma moottoripyöriä, mopoja, polkupyöriä, maamoottoreita, lentokoneiden pienoismalleja. Se on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, eikä vain kokonsa vuoksi.

Löytyy Suomesta muutakin kalustoa

Löytyy Suomesta muutakin kalustoa

Automuseosta poiketen Suomesta löytyy panssarimuseo, joka sijaitsee Parolassa. Panssarimuseossa pääset tutustumaan sotiemme aikaisten vastustajien historiaan ja kalustoon. Museon perusnäyttelyn kaluston muodostavat panssariajoneuvot, panssarivaunut, panssarijunat, panssaritorjuntatykit ja välineet. Näyttelyyn kuuluvat myös esillä olevat panssarimiesten asepuvut kautta aikojen ja panssaridivisioonassa sodan aikana palvelleiden henkilöhistoriaa. Tämä kohde on siis enemmän historiaan liittyvä, eikä siellä pääse ihastelemaan kauniita autoja.

Kuitenkin se on varmasti opettavainen myös perheen lapsille, sillä aihe liittyy myös Suomeen ja sen historiaan. Halusit sitten löytää tietoa tai vain katsella vanhoja autoja, löydät varmasti tältä listalta oman suosikkisi, johon kannattaa suunnata. Ja kuten mainitsimme aiemmin, suurin osa niistä on avoinna vain kesäisin, joten matka kannattaa suunnitella sen mukaan. Löydät tarkemman tiedot niiden aukioloista jokaisen museon omilta sivuilta.